Članki

Kdaj začeti z učenjem tujega jezika?

»Prezgodaj ni nikoli, prepozno pa je lahko!« dr. Stanonik

Ljudje se besedišča svojega maternega jezika učimo do 6. leta starosti, nato v šoli osvojimo abecedo in po 10. letu starosti spoznavamo slovnico jezika. Zato je odveč govorjenje, da se tujega jezika da naučiti v enem ali dveh letih. Dalj časa ko obiskujemo tečaj tujega jezika, bolj ta jezik "sede". Jezik je mogoče tudi pozabiti že po 4 letih, zato ga je potrebno uporabljati.

Ko govorimo o zgodnjem učenju tujega jezika , mislimo otroke stare od 4 do 5 let. Starši, kateri svojim otrokom ne morejo omogočiti zgodnje učenje tujega jezika, strokovnjaki zagotavljajo, da če bo otrok dovolj motiviran in posvetil dovolj časa učenju, bo lahko dosegel visoki nivo znanja jezika, tudi po desetem letu starosti.

Otroci pri 4 letih, hitreje dosega cilje učenja, zaradi:

  • prepoznavanja drugačnosti, zato je priporočeno, da se uči čim več jezikov(tudi do pet različno govorečih),

  • pridobi posluh in pravilnosti izgovarjave,

  • se naučijo slušnega razumevanja,

  • osvojijo melodijo jezika in posebnosti,

  • jezik sprejemajo z vsemi čutili in mu ostaja v podzavesti celo življenje.

V Slov. Bistrici imamo zasebno šolo jezikov, katera deluje že od leta 2005. Na tečaje prihajajo otroci in odrasli: iz Maribora, Makol, Dramlj, Slov. Konjic, Celja in največ iz Slov. Bistrice. Predavatelji pripravljajo posebne programe, da se otroci do 9 leta starosti naučijo, čim več besed. Nato pa se začne učenje in priprave za mednarodne izpite na UNIVERSITY of CAMBRIDGE in GOETHE INSTITUT – u. Zasebna šola IZZA je dobila že leta 2010 Cambridgeov certifikat, letos so postali srebrni partner, kar pomeni, da so letos pripravili največ otrok in odraslih na mednarodni izpit na tem delu Slovenije.

Starši, ki se zavedajo, da bo vedno težje najti tržno nišo za preživetje, vlagajo v praktična in življenjsko uporabna znanja svojih otrok. Zavedati se je potrebno, da bodo otroci, ki bodo čez 5 let iskali zaposlitev, delo dobili le, če bodo aktivno obvladali vsaj 2 do 3 tuje jezike - meje so odprte. Zato naj vam ne bo škoda denarja in časa, če boste vozili otroka v Zasebno šolo tujih jezikov IZZA. Pridobivati znanje tujega jezika samo v šoli je premalo - spomnite se vašega pridobljenega znanja tujega jezika!

Pri izbiri popoldanskih aktivnosti, se je staršem težko odločati, kaj naj otroci obiskujejo.

Predlagamo, da se pri vsaki aktivnosti, katera potrebuje čas in denar, vprašajo:

»Kaj bo mojemu otroku koristilo, da mu bo lažje v življenju čez 15 in 25 let ?«

Vpisi do 10. septembra, www.izza-jeziki.si.

Vsi članki

Prijava na novice

Bodite obveščeni o novih seminarjih.